Duvar saati

TEMEL İTAAT EĞİTİMİ

KÖPEK EĞİTİMLERİ

Köpeklere Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

  Günlük hayatınız içerisinde en çok kullanacağınız temel komutları içerir. Köpeğin tam anlamıyla sahibinin otoritesi altına girmesini ve tasmalı olarak itaat etmesini sağlar. Burada en önemli nokta köpeğin sahibini sadece sakin ve sessiz ortamdayken dinlemesi değil özellikle yanlarında yabancılar varken, sokakta ve başka köpeklerin yanındayken yani dikkat dağıtıcı ve onu kışkırtıcı ortamlarda dinlemesidir. İçerdiği komutlar takip, otur, yat, otur bekle, yat bekle ve hayırdır.

 

  Temel itaate ideal başlama yaşı 6 - 9 ay arasıdır. Kangal, Sibirya kurdu, samoyed, shar pei, chow chow gibi eğitimi zor olan köpeklerde mümkün olan en erken yaşta yani 6 aylıkken eğitime başlanması tavsiye edilir. Eğer köpeğin herhangi bir karakter problemi (dengesizlik, agresiflik, korkaklık vb.) yoksa 5 hafta sürer. Her ırk ve zekadaki köpeğin alabildiği ve alması kesinlikle şart olan en önemli eğitim seviyesidir. Temel itaat eğitimi olmayan köpeğe diğer eğitimler verilemez.

KÖPEKLER İÇİN TEMEL İTAAT EĞİTİMİ

Köpeklere Takip Komutu Nasıl Öğretilir?

  Köpeğinizin sizinle birlikte nizami bir şekilde tasmalı olarak yürümesini içerir. Köpeğiniz sizin yürüme hızınıza bağlı olarak sol tarafınızdan sizi geçmeden takip edecektir. Siz yavaşladığınızda sizinle beraber yavaşlayıp siz hızlandığınızda o da size uyum sağlayarak hızlanacaktır.

  

Köpeklere Otur Komutu Nasıl Öğretilir?

  Köpeğinizin oturmasını istiyorsanız takip komutundan sonra adımlarınızı yavaşlatarak oturmasını istediğiniz alanda otur komutu vererek ikinci bir komut verene kadar oturmasını sağlar.

Köpeklere Otur-Bekle Komutu Nasıl Öğretilir?

  Otur komutuyla oturttuğunuz köpeğinizin yanından uzaklaşmak ve sizi hareketsiz olarak siz yanına gelene kadar beklemesini sağlamak için kullanılır. Otur komutundan sonra bekle diyerek yanından uzaklaşırsınız. Temel itaat eğitiminde uzaklaştığınız mesafe çok fazla olmamalı ve bu komut kısa süreli beklemelerde kullanılmalı. Bekle komutu süresince köpeğinizin yanından top, kedi, başka köpek, insan geçebilir. Bütün bunlara karşın pozisyonunu bozmamalı.

 

Köpeklere Yat Komutu Nasıl Öğretilir?

  Yat komutu köpeğinize otur komutundan sonra verilir. Yanınızda iken yatması ve siz tekrar takip komutuyla yürüyene kadar bu pozisyonu koruması gerekir. Sizi yatarak beklemesini ve ikinci bir komut gelene kadar konumunu bozmamasını sağlar. Hiç bir koşul altında konumunu bozmaması gerekir.

Köpeklere Yat-Bekle Komutu Nasıl Öğretilir?

  Yat komutuyla yatırdığınız köpeğinizin yanından uzaklaşmak ve sizi hareketsiz olarak siz yanına gelene kadar beklemesini sağlamak için kullanılır. Bekleme süresi otur-bekle komutuna nazaran biraz daha fazla olabilir.

Köpeklere Hayır Komutu Nasıl Öğretilir?

  Köpeğinize yaptığı şeyin hata olduğunu anlatan komuttur. Hayır komutunu alan köpeğiniz yaptığının hata olduğunu anlayarak yapmakta olduğu şeyi bırakması gerekir. Bu komutu sadece köpeğiniz hata yaptıktan sonra değil hata yapacağını hissettiğiniz an bunu engellemek için de kullanabilirsiniz.

 

Yavru Köpekler İçin Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi genellikle evde beslenen hayvanlar için gerekli bir eğitimdir. Tuvalet eğitimi sizin belirlediğiniz ev içerisindeki bir bölge yada dış mekandaki bir alan olabilir. Ev içerisinde yavrunun belirlediğiniz bölgeye tuvaletini yapmasını istiyorsanız iç mekan tuvalet eğitimi metodunu kullanmanız gerekmektedir, eğer yavrunun tuvalet ihtiyacı duyduğu zamanlarda dışarı bir mekana tuvaletini yapmasını istiyorsanız dış mekan tuvalet eğitim metodunu kullanmanız gerekmektedir.

Yavru köpek eve geldiği andan itibaren tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz. Bu eğitim sizin düşündüğünüz gibi zor olan bir eğitim değildir. Sadece yapmanız gereken yavruyu eğitim süreci içerisinde sürekli kontrolünüz altında tutmak ve biraz sabırlı olmanızdır.

  İlk olarak köpeğin tuvaletini nereye yapması gerektiğine karar vermeniz gereklidir. Evin içerisinde bir yere mi, yoksa dışarıya mı? Buna karar verdikten sonra eğitime geçebiliriz. İki ayrı yer olduğuna göre iki de ayrı eğitim şekli bulunmaktadır. Eğitim metodunu anlatmaya geçmeden önce yavrunuzun tuvalet sorunlarını en aza indirgemek ve tuvalet gereksinimini düzene sokmak için önemli bazı bilgiler vermek isteriz.

Köpekler yemeklerini yedikten sonra bağırsaklarında oluşan baskı gereği tuvalet yapma gereksinimi duyarlar bu bizim işimizi kolaylaştıracaktır çünkü yavrunun en azından en çok hangi zamanlarda tuvalet gereksinimi duyduğunu biliyoruz. Yapmamız gereken gerekli sıklıklarda düzenli vakit dilimlerinde küçük dostunuza yavru köpek mamasını vermek, belirlediğimiz zaman periyotları dışında yavruya kesinlikle mama vermeyerek yavrunun tuvalet gereksinimlerini kontrol altına almaktır. Aklınıza şöyle bir soru gelebilir ne kadar sıklıkta hangi zaman periyotlarında yavruya mama vermek en doğrudur. Mama miktarını sabit tutup eğitim programı sürecinde mama vermeyi sıklaştırmak en doğrusu olacaktır fakat yine de köpek maması verme miktarı ve sıklığını için veterinerinize danışmanız gereklidir. Bu sıklık günde 6 öğünü geçmemelidir, eğitim sürecinde akşam 6 'dan sonra yavruya kesinlikle mama vermeyiniz ve akşam saat 7'den sonra su verme işlemini de belirli bir süre askıya almamız gerekmektedir bundaki amacımız geceleyin hayvanı gözetlememiz zor olacağından oluşabilecek hataları bir nebze önüne geçmektir. Mama verdiğimiz saatler dışında köpek mama ve su kabını hayvanın önünde bulundurmamamız gerekmektedir.

  Eğitim süresinde yavru köpeğinizle bir kişinin ilgilenmesi en doğru olanıdır. Yavru köpekler sadece yemek ve sularını içtikten sonra tuvalet gereksimi duymazlar, Uyandıktan sonra, ya da eğlenceli bir oyun esnasında tuvaletini yapmak isteyecektirler. Tuvalet ihtiyaçlarını size anlatmak için yeri koklayarak, telaşlı bir biçimde daireler çizerek ya da oyunun ortasında birden durgunlaşarak belirtir. Böyle anlarda hazırlıklı olmalı ve yavrunun tuvalet ihtiyacını gidermek istediğini anlamalısınız. Eğitim süresi içerisinde, köpeğinizin yemek saati dışında başka bir yiyecek vermediğinizden emin olun. Çünkü alacağı her ek besin yavrunun sindirim sistemini çalıştıracak ve tuvalet eğitiminin başarısını ve süresini uzatacaktır.

Yavru ilk başlarda tuvaletini gazete yerine dış alana yapabilir bu zaman yapmamız gereken kaza olan bölgedeki dışkıyı gazete kağıdına değdirerek kokunun gazete kağıdına geçmesini sağlamak ve daha sonra kaza olan yeri koku kalmayacak şekilde temizlememiz gerekmektedir. Köpeğin tuvalet ihtiyacını eğer başarılı bir şekilde yapmışsa ona övücü sözlerle ona doğru bir şey yaptığını belirtmeliyiz bu ''aferin'' gibi övücü bir söz olabilir. Hatta ona köpek ödül mamalarından vererek bu davranışınız ödüllendirebilirsiniz. Köpeğinizin tuvalet ihtiyacını gazete kağıdına yapmasına alıştıktan sonra gazete kağıtlarını yavaş yavaş azaltarak hayvanın tuvalet yapması gereken alanı daraltarak onu sabit bir alana tuvalet yapması için yönlendirebilirsiniz. Eğitim alanında yavruyu kesinlikle cezalandırmayın bu bölgede yavru en çok övgüyü hak ettiği zamandır. 1 haftalık bir zaman dilimi içerisinde bu eğitimi başarıyla tamamlamış olacaksınız. Artık köpeğinizle, sizi daha rahat ve mutlu günler bekliyor.

  Bir yavru sahibi oldunuz ve yavrunun ev içinde bir bölgeye değil de dış mekanda bir yere tuvaletini yapmasını istiyorsunuz. Köpeklerin yemek ve su ihtiyaçlarını giderdikten sonra tuvalet ihtiyacı duyduklarını daha öncede söylemiştik bu zaman içerisinde köpeğinizin yemeğini yedikten 5 ile 10 dakika içerisinde tuvalet gereksinimi olacaktır, bu zaman dilimi içerisinde yavruyu dışarı çıkarmalısınız. Öncelikle köpeğinizin tuvaletini yapması için gerekli bir alanı seçmeniz gerekmektedir. Köpeğinizi bu alana götürdüğünüz zaman serbest bırakmayı ya da kayışını biraz uzun tutup kendisi için uygun bir alan seçmesine izin verin. Tuvaletini yaptığı zaman onu köpek ödül mamasıyla ödüllendirin. Köpeğinizi bir daha dışarı çıkardığınız zaman tuvaletini yaptığı alana tekrar götürün bu alana köpeğiniz tuvaletini tekrar yapacaktır. Bir zamandan sonra artık köpeğiniz bu bölgeye geldiğinde tuvalet gereksinimini bu alanda giderecektir. Bu uygulamayı rutin bir şekilde sürdürün. Yavrunuzu ilk günlerde 3 veya 4 kere dışarı çıkarmanız gerekebilir. Bu eğitimi verirken aynı saatlerde köpeğinize yemek vermeyi ve yine aynı saatlerde köpeğinizi dışarı çıkarmaya özen gösterin. Eğer dışarı çıkarma işlemini rutin bir şekilde devam ettiremezseniz bu eğitimde başarı sağlamanız gerçekten çok zor olacaktır. Yavrunuz yetişkin olduğu dönemlerde mama verilmesi günde 1 öğüne düşürülecektir fakat yine de bu dönemlerde köpeğinizi günde en az 2 kere dışarı çıkarmanız gerekecektir.

Gezdirme işlemleri sabah ve aksam saatlerinde gerçekleşebilir bu zaman periyodunu kendinize en uygun olan biçimde ayarlayabilirsiniz. İmkanınız varsa köpeğinizi daha fazla dışarı çıkarmanız onun sağlığı için daha iyi olacaktır ve köpeğinizi dışarı çıkarırken kontrolün sizde olması için muhakkak köpek tasması kullanmanızı öneriririz.

Duvar saati

İLERİ İTAAT EĞİTİMİ

İLERİ İTAAT EĞİTİMİ NEDİR?

Temel itaat eğitimi almış, meraklı ve istekli bir şekilde tüm komutlarını uygulayan kullanıcı ve köpeklerin katılabileceği eğitim programıdır.

Bu programda ana hedef köpeğin boynunda kayış takılı olmaksızın tüm temel itaat komutlarının isteklilik ve çeviklik içinde uygulanmasıdır. Eğitimin amacı köpeğin sevk kayışı olmadan temel itaat komutlarının aynen uygulamasıdır. İleri itaat eğitiminde şehirde yaşamı kolaylaştıran farklı komutlar da öğretilir  

Eğitimde köpeğin davranışlarını kayış olmaksızın kontrol altında tutmayı öğrenen kullanıcı köpeği ile olan  ilişkisini düzenler.

İş ya da spor köpeği eğitimini almayı hedefleyen tüm kullanıcılar ve köpekler için mutlaka bu eğitim programındaki komutların eksiksiz uygulanması gerekir.

YANIMDA: Yanda kayış olmaksızın yürüme             

Bu komutada köpek kullanıcının sol yanında, diz hizasını geçmeden, tüm yönlere, kayışız  sahibinden göz teması kurarak uyum içerisinde yürümesidir. Kullanıcı yavaşladığında köpek yavaşlamalı, kullanıcı hızlandığında köpek hızlanmalı ve kullanıcı aniden durduğunda köpek komut almadan oturmalıdır.

İleri itaat eğitiminde YANIMDA komutu, köpeğin sola ,sağa ve geri dönerken kullanıcısında göz temasını kesmemesini ve istekli bir şekilde açılmadan yada geri kalmadan yürümesini hedefler.

OTUR: Oturarak sahip ile göz teması kurma

Köpek kullanıcı ile yürürken ne kadar istekli ve arzulu ise otururken de o kadar istekli olmalıdır. Kullanıcı yürürken durduğunda köpek otomatik olarak ikinci bir komut gerekmeden ve OTUR demeden oturmalıdır. Ayrıca eğitim alanı dışında köpekte kayış olmaksızın kullanıcının neresinde olursa olsun(ön,sağ,sol,arka) tek sesli OTUR komutu ile aniden oturmalıdır.

YAT: Yatarak kullanıcı ile göz teması kurmak

Kullanıcı yürürken YAT komutunu ses ya da işaret ile verdiğinde köpek otomatik olarak yatmalıdır. Köpek kayış olmaksızın yürürken kullanıcı durduğunda ve başka bir komut dan sonrada olsa YAT dediğinde köpek istekli bir şekilde yatmalıdır. Ayrıca eğitim alanı dışında dahi köpekte kayış olmaksızın kullanıcının neresinde olursa olsun (ön, sağ,sol,arka) tek sesli YAT komutu ile istekli bir şekilde yatıp bir diğer komutu beklemelidir.

BEKLE: Bekleyerek sahibin hareketlerini devamlı takip etmek:           

Köpek kullanıcısı ile birlikte sevk kayışı olmadan yürür. Kullanıcı köpeği sol tarafında oturur yada yatar pozisyonda iken el işareti ile komutu destekleyerek bekle komutu verir. Köpek bu komutu aldıktan sonra en fazla yarım köpek boyu bulunduğu yerden hareket edebilir. Köpek beklerken kullanıcı arkası köpeğe dönük olarak 20 adım uzağa gider ve daha sonra köpeğin etrafında bir yay çizerek köpeğe yaklaşmaya başlar ve en sonunda kullanıcı  köpeğin sol tarafına gelir, YANIMDA komutu ile kayışsız yürüyüşüne devam eder.

Tüm bekleme süresi içinde köpek göz teması ve ilgisini kullanıcıdan ayırtmamalı ve kullanıcının tüm hareketlerini takip etmelidir. Köpeğin ilgisin dağılabileceği tüm yanıltıcı etkenler (diğer köpekler, kedi, araba, motosiklet, v.s) köpeğin dikkatini sahibinden kaçırması gerekmektedir.

DÖN: Hareket halinde iken 360 derece dönüş

Kullanıcının sol diz hizasında sevk kayışı olmaksızın uyum içerisinde yürüyen köpek DÖN komutu ile kullanıcı ile birlikte dıştan içe 360 derece dönerek geriye doğru hareket etmeye devam eder. Kullanıcı her dön dediğinde köpek kullanıcının solundan sağına doğru sevk kayışı olmadan hareket ederek 360 derecelik dönüşü yapar. Dönüşler esnasında sahibinden uzaklaşan köpek komutu yerine getirmedi sayılır

KALK: Yatan köpeğin komut ile oturma pozisyonu alması

Kullanıcı köpeğine yat komutunu verdikten ve eksiksiz uygulattıktan sonra köpeğin sol tarafında iken köpeğe KALK komutu verir ve köpek sol diz hizasında göz temasını kesmeksizin oturma pozisyonu alır. Kullanıcı oturan köpeğe yanımda komutu verir ve yürüyüşe devam eder.Kimi zaman yürüyüş yerine diğer komutlar ile eğitime devam edilir kalk komutu iki komut arasında uygulanmalıdır.

GEL: Bekleyen köpeği geri çağırma

Kullanıcı bekleyen köpekten 20 adım ileriye arkası dönük olarak gider. Köpeğe doğru dönülerek beklenmeye başlar. En az 1 dk bekledikten sonra köpeğe doğru uygun ve motive edici bir ton ile GEL diye seslenir. Komutu alan köpek büyük bir istek ile koşarak kullanıcının önüne gelir. Kullanıcının önünde ya da soluna gelerek oturur. Bu hareketler esnasında göz temasını asla kesmez.   

ATLA: Engelden atlatma

Köpek sevk kayışı olmadan eğitim parkurundaki (kenarları sivri ve kesici olmayan, köpeğin atlayışı esnasında yaralanma riski olmayan) atlama tahtalarının önüne gelir, kullanıcının ATLA komutu ile engellerin üstünden atlar her engel arası durup sahibinden bir diğer atla komutunun gelmesini bekler. Bu egzersizde 3 adet 50 cm yüksekliğindeki atlama tahtaları kullanılır. Egzersiz alanı dışında bu çalışma şehir yaşantısında karşılaşılan risklere karşı köpeğin daha çevik olmasını sağlar, aynı zamanda kendine güven ve kondisyonda bu egzersiz ile kazanılan diğer becerilerdir
 

APORT ve BIRAK Atılan objeyi geri getirme:

Sevk kayışı olmadan yürürken köpek kullanıcının sol tarafında durdurulur, uygun bir obje(aport dambılı, bez ısırma çubukları, tenis topu, v.s) kullanıcı tarafında uzak bir noktaya atılır. Atılan objeye dikkat kesilen köpek kullanıcının APORT komutu ile objenin düştüğü noktaya hamle yapar ve aramaya başlar. Arama esnasında köpeğin düşen objeyi hem burnu hem de gözü ile koordinasyonlu bir şekilde araması istenir. Objeyi arayıp bulan köpek aynı mutlulukla kullanıcının önüne doğru koşarak gelir ve oturur. Kullanıcının BIRAK komutu ile objeyi kullanıcının avucuna bırakır. Anında obje tekrar atılır ve aynı egzersiz birçok kez uygulanabilir. Kondisyon, çeviklik, koku, arama, oyun, ısırma, av, takip gibi birçok davranış bu egzersiz sayesinde en üst seviyeye çıkarılır.

Duvar saati

TUVALET EĞİTİMİ

Yavru Köpekler İçin Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi genellikle evde beslenen hayvanlar için gerekli bir eğitimdir. Tuvalet eğitimi sizin belirlediğiniz ev içerisindeki bir bölge yada dış mekandaki bir alan olabilir. Ev içerisinde yavrunun belirlediğiniz bölgeye tuvaletini yapmasını istiyorsanız iç mekan tuvalet eğitimi metodunu kullanmanız gerekmektedir, eğer yavrunun tuvalet ihtiyacı duyduğu zamanlarda dışarı bir mekana tuvaletini yapmasını istiyorsanız dış mekan tuvalet eğitim metodunu kullanmanız gerekmektedir.

Yavru köpek eve geldiği andan itibaren tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz. Bu eğitim sizin düşündüğünüz gibi zor olan bir eğitim değildir. Sadece yapmanız gereken yavruyu eğitim süreci içerisinde sürekli kontrolünüz altında tutmak ve biraz sabırlı olmanızdır.

  İlk olarak köpeğin tuvaletini nereye yapması gerektiğine karar vermeniz gereklidir. Evin içerisinde bir yere mi, yoksa dışarıya mı? Buna karar verdikten sonra eğitime geçebiliriz. İki ayrı yer olduğuna göre iki de ayrı eğitim şekli bulunmaktadır. Eğitim metodunu anlatmaya geçmeden önce yavrunuzun tuvalet sorunlarını en aza indirgemek ve tuvalet gereksinimini düzene sokmak için önemli bazı bilgiler vermek isteriz.

Köpekler yemeklerini yedikten sonra bağırsaklarında oluşan baskı gereği tuvalet yapma gereksinimi duyarlar bu bizim işimizi kolaylaştıracaktır çünkü yavrunun en azından en çok hangi zamanlarda tuvalet gereksinimi duyduğunu biliyoruz. Yapmamız gereken gerekli sıklıklarda düzenli vakit dilimlerinde küçük dostunuza yavru köpek mamasını vermek, belirlediğimiz zaman periyotları dışında yavruya kesinlikle mama vermeyerek yavrunun tuvalet gereksinimlerini kontrol altına almaktır. Aklınıza şöyle bir soru gelebilir ne kadar sıklıkta hangi zaman periyotlarında yavruya mama vermek en doğrudur. Mama miktarını sabit tutup eğitim programı sürecinde mama vermeyi sıklaştırmak en doğrusu olacaktır fakat yine de köpek maması verme miktarı ve sıklığını için veterinerinize danışmanız gereklidir. Bu sıklık günde 6 öğünü geçmemelidir, eğitim sürecinde akşam 6 'dan sonra yavruya kesinlikle mama vermeyiniz ve akşam saat 7'den sonra su verme işlemini de belirli bir süre askıya almamız gerekmektedir bundaki amacımız geceleyin hayvanı gözetlememiz zor olacağından oluşabilecek hataları bir nebze önüne geçmektir. Mama verdiğimiz saatler dışında köpek mama ve su kabını hayvanın önünde bulundurmamamız gerekmektedir.

  Eğitim süresinde yavru köpeğinizle bir kişinin ilgilenmesi en doğru olanıdır. Yavru köpekler sadece yemek ve sularını içtikten sonra tuvalet gereksimi duymazlar, Uyandıktan sonra, ya da eğlenceli bir oyun esnasında tuvaletini yapmak isteyecektirler. Tuvalet ihtiyaçlarını size anlatmak için yeri koklayarak, telaşlı bir biçimde daireler çizerek ya da oyunun ortasında birden durgunlaşarak belirtir. Böyle anlarda hazırlıklı olmalı ve yavrunun tuvalet ihtiyacını gidermek istediğini anlamalısınız. Eğitim süresi içerisinde, köpeğinizin yemek saati dışında başka bir yiyecek vermediğinizden emin olun. Çünkü alacağı her ek besin yavrunun sindirim sistemini çalıştıracak ve tuvalet eğitiminin başarısını ve süresini uzatacaktır.

Yavru ilk başlarda tuvaletini gazete yerine dış alana yapabilir bu zaman yapmamız gereken kaza olan bölgedeki dışkıyı gazete kağıdına değdirerek kokunun gazete kağıdına geçmesini sağlamak ve daha sonra kaza olan yeri koku kalmayacak şekilde temizlememiz gerekmektedir. Köpeğin tuvalet ihtiyacını eğer başarılı bir şekilde yapmışsa ona övücü sözlerle ona doğru bir şey yaptığını belirtmeliyiz bu ''aferin'' gibi övücü bir söz olabilir. Hatta ona köpek ödül mamalarından vererek bu davranışınız ödüllendirebilirsiniz. Köpeğinizin tuvalet ihtiyacını gazete kağıdına yapmasına alıştıktan sonra gazete kağıtlarını yavaş yavaş azaltarak hayvanın tuvalet yapması gereken alanı daraltarak onu sabit bir alana tuvalet yapması için yönlendirebilirsiniz. Eğitim alanında yavruyu kesinlikle cezalandırmayın bu bölgede yavru en çok övgüyü hak ettiği zamandır. 1 haftalık bir zaman dilimi içerisinde bu eğitimi başarıyla tamamlamış olacaksınız. Artık köpeğinizle, sizi daha rahat ve mutlu günler bekliyor.

  Bir yavru sahibi oldunuz ve yavrunun ev içinde bir bölgeye değil de dış mekanda bir yere tuvaletini yapmasını istiyorsunuz. Köpeklerin yemek ve su ihtiyaçlarını giderdikten sonra tuvalet ihtiyacı duyduklarını daha öncede söylemiştik bu zaman içerisinde köpeğinizin yemeğini yedikten 5 ile 10 dakika içerisinde tuvalet gereksinimi olacaktır, bu zaman dilimi içerisinde yavruyu dışarı çıkarmalısınız. Öncelikle köpeğinizin tuvaletini yapması için gerekli bir alanı seçmeniz gerekmektedir. Köpeğinizi bu alana götürdüğünüz zaman serbest bırakmayı ya da kayışını biraz uzun tutup kendisi için uygun bir alan seçmesine izin verin. Tuvaletini yaptığı zaman onu köpek ödül mamasıyla ödüllendirin. Köpeğinizi bir daha dışarı çıkardığınız zaman tuvaletini yaptığı alana tekrar götürün bu alana köpeğiniz tuvaletini tekrar yapacaktır. Bir zamandan sonra artık köpeğiniz bu bölgeye geldiğinde tuvalet gereksinimini bu alanda giderecektir. Bu uygulamayı rutin bir şekilde sürdürün. Yavrunuzu ilk günlerde 3 veya 4 kere dışarı çıkarmanız gerekebilir. Bu eğitimi verirken aynı saatlerde köpeğinize yemek vermeyi ve yine aynı saatlerde köpeğinizi dışarı çıkarmaya özen gösterin. Eğer dışarı çıkarma işlemini rutin bir şekilde devam ettiremezseniz bu eğitimde başarı sağlamanız gerçekten çok zor olacaktır. Yavrunuz yetişkin olduğu dönemlerde mama verilmesi günde 1 öğüne düşürülecektir fakat yine de bu dönemlerde köpeğinizi günde en az 2 kere dışarı çıkarmanız gerekecektir.

Gezdirme işlemleri sabah ve aksam saatlerinde gerçekleşebilir bu zaman periyodunu kendinize en uygun olan biçimde ayarlayabilirsiniz. İmkanınız varsa köpeğinizi daha fazla dışarı çıkarmanız onun sağlığı için daha iyi olacaktır ve köpeğinizi dışarı çıkarırken kontrolün sizde olması için muhakkak köpek tasması kullanmanızı öneriririz.

Duvar saati

KORUMA EĞİTİMİ

Koruma Köpek Eğitimi Nasıl Uygulanır?

Köpekler, ırk ayırt etmeksizin kendi bölgelerini korumak isteyen hayvanlardır. Özellikle yemeklerini koruma konusunda çok tehlikeli olurlar. Köpeklerde sahiplenme duygusu çok yoğundur. Bundan dolayı yaşam ortamlarını ve ailelerini daima korumak isteyecekti. Bu özellik köpeklerin çoğunda vardır ve doğuştan gelir ancak ırktan ırka yoğunluk oranı değişir. Koruma köpek eğitimi ile bu içgüdülerinde olan özellik daha da bilinçli ve kontrol edilebilir bir hale getirilebilir

Koruma köpeği olarak eğitilecek köpeğimizin kendine güveni her zaman yüksek olması için eğitimlerde galip gelen tarafın onun olmasını sağlamalıyız. Aksi durumlarda kendilerine güveni yitirebilirler. Köpek eğitimi sırasında şiddet gören köpeklerden koruma köpeği olması beklenemez. Temel İtaat Eğitimi sürecini başarı ile geçmiş olması gerekirken İleri İtaat Eğitimini de belli bir seviyede almış olmaları onların daha başarılı olmalarını sağlar. Bazı köpekler itaat eğitimi almadıkları için çok sinirli yapıda olurlar bundan dolayı koruma köpek eğitimi almaları onlar için zararlı olabilir. Köpek koruma eğitimi almak için mutlaka komutları öğrenmelidir.

Koruma Köpeği Eğitimi; Yabancılara Karşı Dikkatli Olma Eğitimi

Köpek zaten sadece eğitici ile iletişim halindeyken başkaları ile teması yok iken ona başkasının yaklaşması zor olacaktır. Ancak köpek obur hayvanlar oldukları için yemeklerle kandırılabilirler. Bu noktada ise sadece sahibinin verdiği yemekleri yiyen köpekler bu aldatmacadan kolayca kurtulurlar. Ancak köpeğimizin yabancılara yemek konusunda asla taviz vermemesinden emin olmak istiyorsak mutlaka bu konuda eğilmelidir. Peki nasıl eğitilebilir?

Tüm köpekler saldırgan değildir. Ama saldırganlık köpeklerin içgüdüsel olarak yaptığı bir davranıştır. Bu içgüdü kuvvetlenirse ve kontrol altına alınırsa köpekler koruma köpeği olarak çalışabilir. Ancak bazı ırklarda vardır ki herkese sevgi ve minnetle yaklaşır insanlar aşıktır işte bu köpekler koruma köpekliği için asla tercih edilmemesi gerekir. Zaten hali hazırda saldırgan olan köpeklere koruma köpeği eğitimi verilirse yabancılara karşı nefret besleyebilirler. Ama bu noktada da köpeklerin üzerinde kontrol sahibi olarak olası faciaları engellemeliyiz. Koruma köpek eğitiminde köpek eğiticisine birinin yabancı rolünde yardımcı olması gerekir. Bu yardımcı köpeği sinirlendirerek eğitim verilmesine yardımcı olur. Zamanla sadece yardımcıya değil yabancıya da aynı derecede sinirli ve atağa hazır olacak bir köpeğe sahip oluruz.

Koruma Köpeği Eğitimi; Saldırganlığın Kontrol Altına Alınması

Köpekler aldığı koruma köpek eğitimi ile yabancı insanlara karşı çok büyük tehdit oluştururlar. Koruma köpeğinin saldırganlığı koruma altına alınmalıdır aksi halde büyük facialar olabilir. Eğer köpek yabancılara saldırdığında sahibinin hayır komutunu dinlemiyorsa ortada büyük bir problem vardır. Köpeğin saldırganlık tavırları tamamen sahibinin kontrolünde olması gerekir.

Duvar saati

BODYGUARD EĞİTİMİ

Bodyguard Eğitimi

ŞAHIS KORUMA (Body Guard) : KORUMA ve koku meziyetleri yapan köpeklere SCHTZHUND denir.Bu bir eğitim sistemidir. Bu eğitimde asıl amaç köpeğin sahibini ve yakınlarını korumasıdır. Elbetteki her köpek bu görevi yapamaz yine uygun bir yavrunun eğitim aşamasına kadar çok iyi yetişmiş olması gerekir. Ayrıca iyi beslenmesi ve sağlıklı olmasıda şarttır. Halk arasında bazı yanlış uygulamalar mevcuttur. Köpeği karanlıkta tutmak, çiğ yemek yedirmek gibi uygulamalar yapılmamalıdır.Şayet köpeğin geninde sertlik yoksa ne yaparsınız yapın olmaz, köpeğin özünde olması gerekir, Mizacı sert olması gerkir gerisi makyaj olur ve gerçek anlamda bir tehlike ile karşılaştığında bir tekme yediğinde korkup kaçacak ve sizi yarı yolda tehlike ile burun buruna bırakcaktır. Bu eğitim oldukça zor ve tekniktir çok yetenekli partner gereklidir. Örneğin bir düşman şahsın silahına davranması ile köpeğin bu hareketin ne manaya geldiğini anlayıp düşmana saldırması gerekir veya (tut)komutu ile şüpheli şahsa saldırıp onu etkisiz hale getirmelidir, (BIRAK)komutu ile bırakmalı fakat yinede dikkatti düşmanın üzerinde olmalıdır. Köpekler normalde eğitim almadıkları sürece gerçekten ısırmayı bilmezler.Ancak profesyonel eğitim sonucunda köpekler etkili ısırma tekniği kazandırılır.

Bu işide provakatörler tabir ettiğimiz partner yapar. Biz onun için size bu çalışmayı yapmayın diyoruz. Isırmayı bilmeyen köpeğe elindeki malzemeyi ustalıkla köpeğe nasıl vermesi gerektiğini provakatör çok iyi bilir. Buna yer tutuşda dahildir. Kısaca özetlersek, dövüş sanatını bilmeyen insanla bilen insan gibidir. Ancak ısırma tekniğini öğrenen bir köpek kolunuzu tuttuğu anda 3 sn. gibi kısa bir sürede sizin kolunuzu kırar ve liflerinizi kopartır ve siz bu kısa zamanda bayılırsınız ve etkisiz duruma düşersiniz. Sanırım işin önemi ve ciddiyetini kavradınız. Şahış koruması yapacak yavru daima sahibi ile birlikte yaşamalı ve eve gelen herkesle haşır neşir edilmemelidir. Ama gözlemlemelidir. Sokakta herkesle temas içinde bulunmamalıdır, çünkü insanlardan aşırı sevgi ve ilgi gören köpek miskinleşir ve ona ileride insan kötü demek çok zor olur. Beynine insanların iyi olduğu kazınmıştır.

Bu sebeple bu ilişkiyi iyi ayarlamalıyız. Daima uzaktan. Eğitim alanına çıkan acemi bir köpeğe daima kendisinin güçlü kuvvetli olduğu hissettirilir,aslı da böyledir. Hiç bir zaman bir köpeğe güç uygulanmaz, daima köpek kazanır. İnsan hep ondan korkar, bu boğuşma esnasında da böyledir. Burada provakatörün önemi ortaya tekrar çıkıyor.

Duvar saati

İZ TAKİBİ

İZ TAKİP EĞİTİMİ

Köpeklerin en sık ihtiyaç duyulduğu alanların başında gelir.Bugün iz takip eğitimi almış olan köpekler suçluların yakalanmasında,kayıp kişilerin bulunmasında ve insanların hayatlarını kurtarmada büyük rol oynamaktadırlar.

Şüphesiz ki köpeklerin en büyük özelliği koku alma ve koku tanıma özelliğidir.Koku köpek dünyasında büyük önem taşır,bireyler koku yoluyla birbirlerini tanır,bölgelerini belli eder ve iletişim kurarlar.Ataları kurtlar gibi köpeklerde biz insanlardan farklı olarak avlarına,avın vücut kokusunu ve zemine bıraktığı kokulardan takip ederek ulaşırlar,bizim tarih öncesi atalarımız ise gözleri ile avı takip etmekte ve yine bu duyularını kullanarak kendilerine rakip diğer avcılardan korunurlardı.Bu yüzden köpekler koku alma duyularına oldukça güvenirler.Araştırmalara göre biz insanlar ve primatlar 4.000 adet değişik kokuyu tanımlayabiliyor ve hatırlayabiliyoruz,köpeklerin ise kaç çeşit kokuyu birbirinden ayırt edebildikleri henüz açığa çıkmamıştır ve bize hayal bile edemeyeceğimiz değerler verebilirler.

Vücut kokusu her kişinin kendisine has sahip olduğu kokudur ve bizler aslında farkedemezsek bile her kişiye özel ve birbirlerinin aynı olmadığı kokuları çevreye yaymaktadırlar bu koku kişiye özel olduğu için parmak izi niteliği taşır.Ne varki köpeğin vücut kokusunu uzun süre takip etmesi zordur.Çok sakin rüzgarsız havalarda bile bu koku çevreye yayılarak merkez özelliğini kaybeder ve köpeğe şaşırtıcı bilgiler verebilir.Soğuk günlerde koku zemine yakın kalabilir,kaya,ağaç ve çalılar üzerinde kalabilir,ancak özellikle sıcak günlerde zeminin ısınması ve termik özelliğinin ortaya çıkması ile koku atmosferin yüksek kesimlerine taşınır.Kapalı alanlarda ise köpekler bu kokuyu daha rahat bir şekilde takip edebilirler ancak değişik kokular ile karıştığında takibi zorlaşabilir.

Vücut kokusu atmosfere karıştığı zaman ise,daha uzağa erişebilir, koku köpek tarafından alınabilir,tanınabilir ancak yeri kesin olarak bulunamaz çünkü rüzgar ile koku bulunduğu merkezden çok uzaklara taşınabilir hatta değişik yönden esen rüzgarlar ile farklı bölgelere yayılabilir ve köpeğin kokuyu takip etmesi çok güç hale gelebilir.Değişik yönlerden koku geldiği için köpek zigzag hareketler çizer,tekrar geriye döner veya çok ileri gidebilir.Arama&Kurtarma eğitimli köpekler her üç türlü kokuyu özellikle vücut ve zemine bırakılan kokuyu takip ederek görevlerini yerine getirirler.

Köpeğin en rahat takip edebildiği koku ise kişinin hareket ederken ayakları vasıtasıyla zemine temas ettiği anda bıraktığı kokudur.Rüzgar ve hava şartlarında diğer yolla yayılan kokulara nazaran daha dayanıklıdır ve kişinin yerini çok daha merkezcil bir biçimde belirtir.Bu yönleri ile çok güvenlidir ve köpek kolayca ve hızlı bir biçimde takip edebilir.Köpek bu kokuyu nemli,çim ve kumlu arazilerde kolayca takip etmesine rağmen asfalt,donmuş bölgeler ve kayalık alanlar takibi zorlaştırabilir.Ancak iyi eğitilmiş ve görevini istekli yapan köpekler bu anlarda da kokuyu takip edebilir.

Köpeğin eğitimi ise küçük yaşlarda başlar;

Yavrunun sahibine bağlılığı ve onun yanında olma isteği kullanılır.Eğitmen köpek ile kısa bir süre oynadıktan sonra saklanır bu arada yardımcı köpeği heyacanlandırarak sahibin nerede olduğunu bulması istenir.Köpek heyacanlı olarak sahibini arar ve bulur.Bu anda köpek ile heyecanlı ve aktif bir şekilde oyuna başlanır.Bu yöntem günde birkaç kez tekrarlanır.Bu yöntem içinde köpeğin sevdiği yiyeceklerde kullanılır,köpeğin ayak izini takip edebilmesi için eğitmen saklanırken bastığı yerlere köpeğin sevdiği yiyecekleri koyar ve köpeğin hem derin bir biçimde burnunu kullanması hemde ayak izini takip ettiği anda yiyecek bulması ve sonunda ise sevdiği insanı bulacağı anlatılır.

Köpek biraz büyüdüğü ve oyuncaklara ilgisi geliştiği anda oyuncaklar devreye sokulur.Bu yöntem özellikle Arama&Kurtarma köpeklerinin eğitiminde kullanılır ve amaç köpeğin vücut kokusunu takip edebilmesini sağlamaktır.Köpeğin sevdiği oyuncak genelde tenis topu ve çekiştirme oyuncakları ile köpeği heyacanlandırdıktan sonra eğitmen saklanır, köpek sizi heyecanlı bir şekilde aramaya başlar ve sonunda bulur bu anda oyuncak köpeğe sunulur ve heyacanlı bir şekilde köpekle oyun oynayarak köpeğe ödülü verilir.

Köpeğin ayak izini takip etmesi içinde yiyecekler kullanılır.İlk önceleri evde veya dışarıda yiyecekler sıra ile dizilir ve köpek bu sırayı takip ederek lezzetli yiyecekleri yer.İleriki günlerde eğitmen köpeğini alarak dışarı çıkar ve yardımcı köpeği yedekler.Biraz nemli arazide köpeğin yanından birkaç küçük adım atar ve her adıma bir veya birkaç yiyecek bırakılır,nemli arazide çalışmanın özelliği ise ayak izinin köpek tarafından görülmesini sağlamaktır.Bu iz hattını oluştururken köpek sizi meraklı bir biçimde izlemektedir,daha sonra eğitmen köpeğin yanına gelerek yardımcıdan köpeğini alır ve her izi ve yiyeceği eli ile yakın bir biçimde işaret ederek köpeğin bu hattı takip etmesini sağlar.Hattın sonunda ise köpeği daha çok yiyecek veya oyun beklemektedir.

Bu şekilde devam ederek köpeğin kokuyu takip etmesi ileri seviyelere taşınır.Köpeğe izi kaçırmadan dönüşler öğretilir,hatalar düzeltilir.Eğitimin ileri safhalarında keşisen izler üzerinde köpek çalıştırılır ve köpeğin ilk gösterildiği izi takip etmesi sağlanır.Ayrıca takip hattı üzerinde,kokuyu takip ettiği kişiye ait olan eşyaların bulunması da köpeğe öğretilir.Köpek eşyayı bulduğu anda yatarak eşyayı ön elleri arasında eğitmenine gösterir.

Eğitimini tamamlayan köpekler yarışmalarda becerilerini jüriye ve seyircilere sunarlar.Bu yarışmalarda köpeklerden 20-30 ve 50 dakika önce yabancı bir kişi tarafından bırakılan izleri takip etmesi istenir.Bu iz hattı üzerinde 2-4 dönemeç ve yine 2-3 kadar da köpeğin bulması istenilen personel eşyaları bırakılır.İz takip köpeklerine çeşitli derecelerde verilir;

--}}
Mersin Mars K9 Köpek Okulu
WhatsApp'ta bizimle sohbet ediniz...
  • Rasim TEKİN