İLERİ İTAAT EĞİTİMİ

İLERİ İTAAT EĞİTİMİ NEDİR?

Temel itaat eğitimi almış, meraklı ve istekli bir şekilde tüm komutlarını uygulayan kullanıcı ve köpeklerin katılabileceği eğitim programıdır.

Bu programda ana hedef köpeğin boynunda kayış takılı olmaksızın tüm temel itaat komutlarının isteklilik ve çeviklik içinde uygulanmasıdır. Eğitimin amacı köpeğin sevk kayışı olmadan temel itaat komutlarının aynen uygulamasıdır. İleri itaat eğitiminde şehirde yaşamı kolaylaştıran farklı komutlar da öğretilir  

Eğitimde köpeğin davranışlarını kayış olmaksızın kontrol altında tutmayı öğrenen kullanıcı köpeği ile olan  ilişkisini düzenler.

İş ya da spor köpeği eğitimini almayı hedefleyen tüm kullanıcılar ve köpekler için mutlaka bu eğitim programındaki komutların eksiksiz uygulanması gerekir.

YANIMDA: Yanda kayış olmaksızın yürüme             

Bu komutada köpek kullanıcının sol yanında, diz hizasını geçmeden, tüm yönlere, kayışız  sahibinden göz teması kurarak uyum içerisinde yürümesidir. Kullanıcı yavaşladığında köpek yavaşlamalı, kullanıcı hızlandığında köpek hızlanmalı ve kullanıcı aniden durduğunda köpek komut almadan oturmalıdır.

İleri itaat eğitiminde YANIMDA komutu, köpeğin sola ,sağa ve geri dönerken kullanıcısında göz temasını kesmemesini ve istekli bir şekilde açılmadan yada geri kalmadan yürümesini hedefler.

OTUR: Oturarak sahip ile göz teması kurma

Köpek kullanıcı ile yürürken ne kadar istekli ve arzulu ise otururken de o kadar istekli olmalıdır. Kullanıcı yürürken durduğunda köpek otomatik olarak ikinci bir komut gerekmeden ve OTUR demeden oturmalıdır. Ayrıca eğitim alanı dışında köpekte kayış olmaksızın kullanıcının neresinde olursa olsun(ön,sağ,sol,arka) tek sesli OTUR komutu ile aniden oturmalıdır.

YAT: Yatarak kullanıcı ile göz teması kurmak

Kullanıcı yürürken YAT komutunu ses ya da işaret ile verdiğinde köpek otomatik olarak yatmalıdır. Köpek kayış olmaksızın yürürken kullanıcı durduğunda ve başka bir komut dan sonrada olsa YAT dediğinde köpek istekli bir şekilde yatmalıdır. Ayrıca eğitim alanı dışında dahi köpekte kayış olmaksızın kullanıcının neresinde olursa olsun (ön, sağ,sol,arka) tek sesli YAT komutu ile istekli bir şekilde yatıp bir diğer komutu beklemelidir.

BEKLE: Bekleyerek sahibin hareketlerini devamlı takip etmek:           

Köpek kullanıcısı ile birlikte sevk kayışı olmadan yürür. Kullanıcı köpeği sol tarafında oturur yada yatar pozisyonda iken el işareti ile komutu destekleyerek bekle komutu verir. Köpek bu komutu aldıktan sonra en fazla yarım köpek boyu bulunduğu yerden hareket edebilir. Köpek beklerken kullanıcı arkası köpeğe dönük olarak 20 adım uzağa gider ve daha sonra köpeğin etrafında bir yay çizerek köpeğe yaklaşmaya başlar ve en sonunda kullanıcı  köpeğin sol tarafına gelir, YANIMDA komutu ile kayışsız yürüyüşüne devam eder.

Tüm bekleme süresi içinde köpek göz teması ve ilgisini kullanıcıdan ayırtmamalı ve kullanıcının tüm hareketlerini takip etmelidir. Köpeğin ilgisin dağılabileceği tüm yanıltıcı etkenler (diğer köpekler, kedi, araba, motosiklet, v.s) köpeğin dikkatini sahibinden kaçırması gerekmektedir.

DÖN: Hareket halinde iken 360 derece dönüş

Kullanıcının sol diz hizasında sevk kayışı olmaksızın uyum içerisinde yürüyen köpek DÖN komutu ile kullanıcı ile birlikte dıştan içe 360 derece dönerek geriye doğru hareket etmeye devam eder. Kullanıcı her dön dediğinde köpek kullanıcının solundan sağına doğru sevk kayışı olmadan hareket ederek 360 derecelik dönüşü yapar. Dönüşler esnasında sahibinden uzaklaşan köpek komutu yerine getirmedi sayılır

KALK: Yatan köpeğin komut ile oturma pozisyonu alması

Kullanıcı köpeğine yat komutunu verdikten ve eksiksiz uygulattıktan sonra köpeğin sol tarafında iken köpeğe KALK komutu verir ve köpek sol diz hizasında göz temasını kesmeksizin oturma pozisyonu alır. Kullanıcı oturan köpeğe yanımda komutu verir ve yürüyüşe devam eder.Kimi zaman yürüyüş yerine diğer komutlar ile eğitime devam edilir kalk komutu iki komut arasında uygulanmalıdır.

GEL: Bekleyen köpeği geri çağırma

Kullanıcı bekleyen köpekten 20 adım ileriye arkası dönük olarak gider. Köpeğe doğru dönülerek beklenmeye başlar. En az 1 dk bekledikten sonra köpeğe doğru uygun ve motive edici bir ton ile GEL diye seslenir. Komutu alan köpek büyük bir istek ile koşarak kullanıcının önüne gelir. Kullanıcının önünde ya da soluna gelerek oturur. Bu hareketler esnasında göz temasını asla kesmez.   

ATLA: Engelden atlatma

Köpek sevk kayışı olmadan eğitim parkurundaki (kenarları sivri ve kesici olmayan, köpeğin atlayışı esnasında yaralanma riski olmayan) atlama tahtalarının önüne gelir, kullanıcının ATLA komutu ile engellerin üstünden atlar her engel arası durup sahibinden bir diğer atla komutunun gelmesini bekler. Bu egzersizde 3 adet 50 cm yüksekliğindeki atlama tahtaları kullanılır. Egzersiz alanı dışında bu çalışma şehir yaşantısında karşılaşılan risklere karşı köpeğin daha çevik olmasını sağlar, aynı zamanda kendine güven ve kondisyonda bu egzersiz ile kazanılan diğer becerilerdir
 

APORT ve BIRAK Atılan objeyi geri getirme:

Sevk kayışı olmadan yürürken köpek kullanıcının sol tarafında durdurulur, uygun bir obje(aport dambılı, bez ısırma çubukları, tenis topu, v.s) kullanıcı tarafında uzak bir noktaya atılır. Atılan objeye dikkat kesilen köpek kullanıcının APORT komutu ile objenin düştüğü noktaya hamle yapar ve aramaya başlar. Arama esnasında köpeğin düşen objeyi hem burnu hem de gözü ile koordinasyonlu bir şekilde araması istenir. Objeyi arayıp bulan köpek aynı mutlulukla kullanıcının önüne doğru koşarak gelir ve oturur. Kullanıcının BIRAK komutu ile objeyi kullanıcının avucuna bırakır. Anında obje tekrar atılır ve aynı egzersiz birçok kez uygulanabilir. Kondisyon, çeviklik, koku, arama, oyun, ısırma, av, takip gibi birçok davranış bu egzersiz sayesinde en üst seviyeye çıkarılır.

MARS K9 KÖPEK OKULU
WhatsApp'ta bizimle sohbet ediniz...
  • Rasim TEKİN